OBS!!! - Det har nu hänt

<< Återgå till startsidan

Förra helgen flögs DG1000 i EK med 3 vikter i fenan. Piloten som flög låg nätt och jämt på bakre tyngdpunktsgränsen, och upplevde kärran som (mycket)instabil. Finalen genom rotorn på bana 04 såg inte så rolig ut...

Jag vill att alla tänker till när ni sätter er i DG:n, så att ni har koll på aktuellt tyngdpunktsläge! Att flyga DG:n själv med fulla fenvikter är ett mycket sämre läge än att glömma stjärthjulet på! Hade någon lättviktare som jag åkt själv i söndags kanske det inte hade gått så bra... FARLIGT!

Det finns en lampa på instrumentpanelen fram som blinkar 1 gång för varje 1,2 kilo som man har i fenan. En ensam 1,2 kilosvikt sitter där som standard. Läs i manualen hur just ni ska vikta kärran när ni flyger. Tex när jag åker i baksits så kompenserar jag mig själv med 3 x 2,4 kg och lampan på instrumentpanelen i framsits ska blinka 7 gånger.

Den som flyger MÅSTE kolla fenvikterna innan han åker! Någon som har tillgång att göra checklistor bör göra en ny där man lägger till check av fenvikter.

Den som har stoppat dit fenvikter bör tillse att de tas ur efter flygningens slut och/eller vid flygdagens slut.

Fredrik